Çok eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
Arkadaşlar selamlar ben bugun farkettim daha önceden oluyomuydu bilmiyorum. Motoru stop ettikten sonra böyle bir ses geliyor bu normal mi değilse neyden kaynaklı 15.000 km de 2022 model polo 1.0 tsi.
Selamlar hocam, Hoşgeldiniz Forumumuza. Belli başlıca açıklamaya çalışayım.
2022 Polo 1.0 TSI’de motoru stop ettikten sonra kısa bir süre gelen ses, çoğu zaman normal çalışma sonrası soğuma veya sistem boşaltma sesi oluyor. Özellikle yeni nesil TSI motorlarda şu kaynaklardan gelebiliyor:
1 En yaygın normal sebepler
Elektrikli soğutma suyu pompası:
Motor stop etse bile ECU, turbo ve motor bloğunu korumak için su pompasını bir süre daha çalıştırır. Hafif uğultu/çalışma sesi duyulur.
Yakıt sistemindeki basınç tahliyesi:
Yüksek basınçlı pompa stop sonrası basıncı düşürürken tıslama/klik sesi yapabilir.
Klima kompresörü genleşme sesi:
Klima devredeyse gaz basıncı dengelenirken hafif “cırt” veya “pıslama” sesi duyulabilir.
2 Normal olmayan durumlar
Aşağıdaki senaryolarda sesi takip etmek gerekir:
Ses 30–60 saniyeden uzun sürüyorsa.
Ses metal sürtmesi, gıcırtı veya takırtı şeklindeyse.
Sesle birlikte yakıt veya yanık kokusu varsa.
Sadece belirli sıcaklıklarda değil, her zaman geliyorsa.
3 Ne yapabilirsin?
Sesin süresini ölç → 10–30 saniye civarı ise genelde soğutma pompası çalışmasıdır, normaldir.
Klima kapalıyken de dene → eğer klima kapalıyken ses kayboluyorsa bu klima gaz basıncı boşalmasıdır.
Serviste VCDS/ODIS ile after-run pump çalışma kaydı kontrol ettirilebilir.
Not: 15.000 km ve 2022 model olduğu için mekanik arıza ihtimali düşük. Çoğu kullanıcı bu sesi özellikle turbo soğutma sonrası ilk defa fark ediyor.