2021 Polo 1.0 Tsı Manuel Rölanti Titreme Sorunu

ACIBADEMLI

Yeni Üye
Merhaba,
Arabamı yaklaşık 2 hafta önce 65 bin kilometrede satın aldım. İlk defa 1.0 motor bir araba kullanıyorum. Aracım vites boşta beklediği zamanlarda bazen sarsıntısı oluyor hissedilir derecede bazen sarsıntısız oluyor. Yani bunun sebebini anlayamadım. Anlayan bir ustada bulamadım. Buji filtre lastik ve yağı değiştirdim aracın. Buna bağlı olarakta şimdi ara sıra marşı 2-3 saniye geç alıyor. Yardımcı olabilecek yönlendirebilecek olan varsa sevinirim şimdiden teşekkürler 🙏

1.0 motorlar 3 silindirli olduğu için titreme sorunu var bende polo sahibiyim 1.0 tsi dsg highline benim araçtada rölantide beklerken özellikle devir 1100'ün altına düştüğünde baya titreşim yaratıyor .Onun haricinde normalden bi garip şekilde titreme oluyorsa motor takozları eskimiş olabilir ondada etkiler .Geç çalışma problemine gelirsek akü eskimişse aküden kaynaklı yapabilir.Ustaya göstermekte fayda var.

Selam,

Anlattığın rölantide bazen hissedilir titreme + ara sıra geç marş alma durumu 2021 Polo 1.0 TSI’larda birkaç tipik nedenden kaynaklanabiliyor. Özellikle senin yaptığın bakımlar (buji, filtre, yağ) sonrasında sorunun tamamen geçmemesi, sebebin mekanik aşınmadan ziyade sensör, yakıt-hava karışımı veya ateşleme uyumsuzluğu olabileceğini düşündürüyor.

1 Rölanti Titremesinin Olası Sebepleri
Enjektör püskürtme uyumsuzluğu / kısmi tıkanıklık
Direkt enjeksiyonlu TSI motorlarda özellikle şehir içi kullanımda enjektör uçları kurum bağlayabiliyor.
Bazen düzgün püskürtme → titreşim yok, bazen düzensiz püskürtme → hissedilir titreme.
Motor kulaklarında (takozlar) esneme
Titreşim her zaman değil, yük dağılımına göre hissediliyorsa takozların bir miktar yumuşaması rol oynayabilir.
EGR valfi veya PCV (pozitif karter havalandırma) valfi
Boşta çalışmada valfin açık/kapalı konumu kararsız kalırsa, hava-yakıt oranı dalgalanır ve sarsıntı hissedilir.
ECU yazılımında adaptasyon ihtiyacı
Akü sökülmesi, buji değişimi gibi işlemlerden sonra rölanti adaptasyonu yapılmazsa ECU yeni değerleri öğrenene kadar dalgalı rölanti olur.

2 Geç Marş Alma Sebepleri
Yakıt basınç regülatörü veya hatlarda basınç kaçması → araç bekledikten sonra ilk çalıştırmada sistem basıncı düşük olur.
Zayıf yakıt pompası → ilk basınç oluşturma süresi uzar.
Krank sensörü → nadiren sinyal gecikmesi yapar, marş süresini uzatır.

3 Önerilen Kontrol Sırası
OBD ile hata kodu taraması → gizli (passive) hata kayıtları var mı bakılmalı.
Yakıt basıncı testi → özellikle sabah ilk marşta basınç düşüşü var mı.
Enjektör temizliği → ultrasonik veya katkı ile denenebilir.
Motor kulakları kontrolü → çatlak, yıpranma, yağ sızıntısı var mı.
Rölanti adaptasyonu → VCDS veya ODIS ile yapılabilir.

Not: Bu motorlarda hafif rölanti titreşimi bazen tamamen normal kabul edilebiliyor çünkü 3 silindirli motor yapısı gereği 4 silindire göre daha az dengeli çalışır. Ama senin yaşadığın durum “bazen var, bazen yok” olduğu için mekanik titreşimden çok yakıt/ateşleme kontrolünde dalgalanma ihtimali yüksek.