1.4 Tsi Turbo Değişimi

Emncn74

Yeni Üye
Merhabalar 1.4 tsi cax motorlu aracımın turbosunu değiştim. Öncelikle aracta çekişinde bi anormallik yoktu ama şehir içinde yakıt 1-2 litre yüksekti ve 2 bin devir altında biraz geç kalıyordu toplamıyordu ani gaz baştığımda biraz geç tepki veriyordu gaz tepkimesi geçti ama çekişde problem yoktu dediğim gibi birde ara sokaklardan geçerken yankıli yerlerden hafif turbo ıslık sesi bariz duyuluyordu
Geçtigim günlerde motor arıza lambası yaktı turbo sarjinin düşük olduğu gördük.
Asıl sorun kafama takılan ben turboyu değiştim araç 260.000 km revizyon yaptırmadım westgate sıkışmış durumdaydı klapeside boştu oynuyordu birde araçta ses vardı şıkırti şanzıman sanıyordum ama ses şuan kesildi buyuk ihtimal klape ses yapıyordu.
Aklıma takılan turboyi revize etseydim sorun yaratırmıydı yoksa değişim yaparak iyi mi yaptım
Sadece yeji turboda masraf fazla olduğu icin sanki revize etseydim de olurdu gibi dusundum
N75-N249 valflerinide değiştim ekstra olarak.
Böyle bi durum başına gelen varmı veya revizyonlu turbo kullanıp keşke değişim yapsaydık diyen varmı ?

Senin anlattığın tabloyu adım adım değerlendirirsek, aslında turbo değişimi kararın çok da yanlış değil, hatta bazı noktalarda revizyon yerine değişim daha güvenli olmuş.

1 Eski turbo durumu

• Wastegate klapesi boşta ve oynuyordu → Bu, turbonun en kritik parçasının görevini yapmadığını gösterir. Klape boşta olunca basınç kontrolü bozulur, erken açılır ya da tam kapanmaz → düşük devirlerde geç toparlama, boost kaybı ve ıslık sesleri olur.
  • Sıkışmış wastegate mili → Bu, çoğu zaman revizyonda değiştirilen parçalardan ama 260.000 km’de gövde ve milde aşınma riski çok yüksek.
  • Şıkırtı sesi → Genellikle wastegate klapesi ya da mil boşluğundan gelir. Senin yeni turbo takınca sesin kesilmesi, tahminini doğruluyor.

2 Revizyon vs. Yeni Turbo Karşılaştırması

KriterRevizyonSıfır/OEM Turbo
MaliyetDaha ucuz (ama kaliteli revizyon yapan yerler artık ciddi fiyat çekiyor)Daha pahalı
DayanıklılıkRevizyon kalitesine bağlı. İyi yapılmazsa 20-30 bin km’de tekrar sorun çıkarabilirFabrika çıkışı, sorunsuz uzun ömür
Performansİyi revizyonda OEM’e yakınTam OEM standardı
RiskParça bulunabilirliği, balans işlemi, gövde aşınması riskiDüşük

Senin turbo 260 bin km’de olduğundan, gövde ve yataklarda da yorgunluk olabilir. Revizyonda sadece klape ve mil değişse bile bu yorgunluk uzun vadede sorun yaratabilirdi. O yüzden yeni turbo takman, uzun vadede daha mantıklı olmuş.

3 Ekstra olarak yaptığın doğru işler

• N75 ve N249 valf değişimi → Bu iki valf, boost kontrolünde kritik. Eski valfler yavaş tepki verdiğinde turbo “geç doluyor” hissi yaratır.
  • Çekiş normal, gaz tepkisi toparladı → Bu, yeni turbonun ve valflerin sağlıklı çalıştığını gösteriyor.

4 Yakıt tüketimi konusu

Yeni turbo ve valflerle ECU adaptasyonu birkaç yüz km sürebilir.
  • Adaptasyon tamamlandıktan sonra yakıt, normal kullanımda düşecektir.
  • Yakıt hâlâ yüksekse MAF (hava kütle ölçer) sensörünü ve lambda sensörünü kontrol ettirmek iyi olur.
Sonuç:
Revizyon yaptırsaydın belki kısa vadede sorun çözülürdü ama bu kilometrede “komple yeni turbo” seçimi daha uzun ömürlü ve sorunsuz. Özellikle wastegate mili ve klapesi bu kadar yorgunken, seninki doğru bir hamle olmuş.