Soğuk Motorda Far Açınca Stop Etme

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan MDemir
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

MDemir

Yeni Üye
Merhaba arkadaşlar. 2014 Polo 6C 1.4 TDI (CUSB) aracımda bir süredir çözmeye çalıştığım ilginç bir sorun var. Motor tamamen soğukken far düğmesini çevirdiğim anda araç bazen çok yumuşak bir şekilde stop ediyor; sanki start/stop devreye giriyormuş gibi ama benim aracımda S/S zaten devre dışı. Çoğu zaman debriyaja bastığımda motor kendiliğinden çalışıyor, fakat bazı zamanlarda ekranda “motoru manuel çalıştırın” uyarısı çıkıyor ve marşa basmam gerekiyor. Motor biraz ısındıktan sonra ise bu sorun tamamen ortadan kalkıyor. Araç sıcakken ne yapsam tekrarlatamıyorum.

OBDeleven üzerinden baktığımda çok net bir tablo görüyorum: Farları açtığım anda alternatör yükü anlık olarak yüzde 99’a fırlıyor ve voltaj 12.3V seviyesine kadar düşüyor. ECU bir kere düşük voltaj hatası da kaydetti. Akü yeni ve AGM tip, marşta hiçbir sorun yok. Şase bağlantısını ve akü kutup başlarını temizledim, bu işlemden sonra kısa bir süre sorun kayboldu ama sonra aynı şekilde geri geldi. Aracımda sonradan takılan bir teyp var; bazı ustalar ondan şüphelendi ama sorun yalnızca far açıldığında, motor çalışırken ve yük bindiği anda ortaya çıktığı için teybin bunda bir etkisi yok gibi duruyor. Akım kaçağı da olsaydı bu durum motor çalışırken değil, park halinde akü boşalırken kendini gösterirdi.

Aracı birkaç ustaya gösterdiğimde bana sorunun aküden, kaçaktan, sonradan takılan teypten, hatta enjektörlerden kaynaklanabileceği söylendi. Ancak bu yorumların hiçbiri yaşadığım belirtilerle örtüşmüyor. Akü yeni olduğu için zayıflık ihtimali yok ve sorun motor çalışırken yaşandığı için aküyle ilgisi bulunmuyor. Kaçak ihtimali olsa araç sabaha kadar aküyü tüketir ve marş zorlanırdı, fakat araç her zaman sorunsuz çalışıyor. Teyp motor çalışırken alternatörü çökertecek akımı çekemez; farlar yaklaşık 120W çekerken teyp birkaç watt çekiyor. Enjektör arızasında motor titreyerek stop eder, bende ise motor ECU tarafından yakıt kesilerek ipek gibi duruyor. Test cihazıyla bakan ustalar alternatör voltajını normal gördüler ancak bunu her defasında motor ısındıktan sonra kontrol ettikleri için soğukken ortaya çıkan ani çöküşü yakalamaları mümkün olmadı. Kısacası bu belirtilerin hiçbiri akü, kaçak, teyp, enjektör veya sensör kaynaklı olamaz.

Yaşadığım durum tamamen şöyle işliyor: Motor soğukken farları açtığım anda alternatör bir anda aşırı yük altında kalıyor, yeterli akımı veremiyor ve voltaj anlık olarak 12.3V’a düşüyor. ECU bu düşüşü gördüğü anda elektrik sistemini korumak için yakıtı kesiyor ve motor yumuşak bir şekilde duruyor. Bazen voltaj daha da düşük seviyeye inince otomatik yeniden çalıştırmaya bile izin vermeyip “manuel çalıştırın” uyarısı veriyor. Motor ısındığında ise regülatör ve kömürler daha iyi temas ettiği için tüm belirtiler kayboluyor. Bu davranış sargı veya diyot arızasına uymuyor çünkü onlar sıcak-soğuk fark etmeksizin sürekli problem yaratır. Benimki yalnızca soğukken ve ani yükte oluyor. Bu nedenle en mantıklı ihtimalin regülatör ve kömürlerin soğukken yeterli alan akımını verememesi olduğunu düşünüyorum.

Benzer bir durum yaşayan olduysa veya bu konuda tecrübesi olan birisi fikir verebilirse çok sevinirim.