2000 Model 1.4 Benzinli Polo Şanzıman Sorunu

balisevinc

Üye
Merhaba arkadaşlar 2000 model Polo aracım var bir süre önce şanzıman yağını değiştirdim mobil 1 ait şanzıman yağını koydular. Bir süre sonra sabahları ilk çalıştırdığımda aracı D konumuna aldığımda hareket etmiyor 20 saniye falan bekliyor sonrasında hafifçe ilerliyor. R konumunda ise anında hareket ediyor herhangi bir sıkıntı yok. Şanzıman yağını değiştirmeden önce sanırım böyle bir problem yoktu.
Konu hakkında bilgisi olan arkadaş var mı ?
şanzıman yağını değiştirsem sorun çözülür mü ya da şanzımanda mı bir problem var.. yardımlarınızı bekliyorum şimdiden teşekkürler

Hocam selam, öncelikle platforma hoşgeldiniz.
Benzer bir problem 2004 Passat B5.5 kasa için ben yaşadım. Yaşadığım durum geri vitese aldığımda ilk hareket için 3-4 saniye bekleme süresi oluyor ve ardından küt diye vurma geldikten sonra kavramaya geçiyordu. Ayrıca 2. vitesten 3. vitese veya 3. vitesten 2. vitese geçerken küt diye vurma vardı. Bu şikayetlerle gittiğimde hidrolik beyin üzerindeki ana pompayı değiştirdiler ve problem çözüldü. Pompanın resmini ekliyorum.
Yağ değişim ile ilgili ben aracı aldığımda yetkili servis bakım süresi yeni bittiğinden 40 bin km de bir orjinal yağı ile (ZF) değişimini yaptım. Toplamda 3 defa yapmış oldum. Şu anda 300 bindeyim çok şükür bir problemim yok viteslerle ilgili.
Siz yağı öncelikle farklı marka kullanmışınız, daha önceleri hiç değişmemişse eski yağın mekanik kavramada bir alışkanlığı oluyor. Yeni yağ değişimi ile birlikte yeni yağ eski yağdan viskozite bakımından daha akışkan olduğundan arada boşluklara sebep oluyor diye biliyorum. Çoğu şanzımancı daha önce yağ değişmemişse çok üstüne bastırmaz illa da değiştirelim diye. Siz ısrar ettiyseniz değişimi yapmış olabilirler. Bu konuda uzman bir şanzımancıya danışmanız ve şanzımanın durumuna bakılması lazım. Sadece hidrolik beyin ile düzelme olursa şanslı olursunuz fakat iç kısımlara doğru ilerledikçe işler çığırından çıkabilir(maddi olarak).
Umarım aydınlatıcı olabilmişimdir.
İyi forumlar dilerim.

IMG_20231011_115123.jpg

Cevabınız için teşekkür ederim. Vuruntu yağı değiştirmeden önce de sadece birinci viteste oluyordu sonraki viteslerde herhangi bir vuruntu sesi gelmiyordu şimdi de gelmiyor.
Yağ konusunda kendim değişim istedim. Sanırım hata yaptım.dediğiniz gibi şanzımancıya göstereyim. Çok teşekkürler

Her yağ değişiminde her viteste olacak diye bir durum söz konusu olmuyor. Tamamıyla parçaların ömrü asinmalari ile ilgili bir durum. Nereden zarar gelirse oraya yönelim oluyor. Şanzıman yağı için şanzıman bilgisi gerekiyor. Şanzıman üzerinde bulunan bir bilgilendirme kartı vardır. Oradan okunabilir. Daha once bir arkadas sormuştu ama 4 farklı şanzıman bilgisi elde etmiştim web araştırmalarımda. Onu da paylaşayım yine sizin için. polo.jpg

Her yağ değişiminde her viteste olacak diye bir durum söz konusu olmuyor. Tamamıyla parçaların ömrü asinmalari ile ilgili bir durum. Nereden zarar gelirse oraya yönelim oluyor. Şanzıman yağı için şanzıman bilgisi gerekiyor. Şanzıman üzerinde bulunan bir bilgilendirme kartı vardır. Oradan okunabilir. Daha once bir arkadas sormuştu ama 4 farklı şanzıman bilgisi elde etmiştim web araştırmalarımda. Onu da paylaşayım yine sizin için. Ekli dosyayı görüntüle 405
hocam bildiğim kadarıyla 1.4 poloların motorları 75 bg şanzımanlarıda farklıydı polo classic ile aynı yılların golf araçlarının şanzımanları aynı demişti bana bir şanzımancı :D