Skoda Kodiaq 1.5 Tsı Şanzıman Yağı Değişimi Sonrası Sorunlar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Alibey
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Alibey

Tanınmış Üye
Merhaba, aracım 2019 Skoda Kodiaq 1.5 TSI 106.000 km’de. Geçen ay aracımın şanzıman yağı ve şanzıman yağ filtresini değiştirttim. Aracımın şanzımanı Dq381 kodlu 7 ileri ıslak/yağlı kavrama dsg. Bu şanzımana uyumlu olduğunu tespit ettiğim febi marka 49700 kodlu şanzıman yağını koydurttum. Şanzıman Yaklaşık 5 litre yağ aldı. Ben ne olur ne olmaz diye 7 litre yağ almıştım. Fakat Usta yağı bastıktan sonra seviye tapasından fazla yağı geri akıttı ve kabarcıklar gelmeye başladığında da seviye nin tamam olduğunu söyleyerek tapasını kapattı. Ayrıca Şanzıman yağı filtresini Skoda yetkili servis ten yaklaşık 980 tl ye orjinalini almıştım ve bunu taktırdım. Gelelim bu yağ değişiminden sonra yaşadığım sıkıntılara.
Şanzıman yağını değiştikten 4-5 gün sonra bir uzun yola çıktım. Herhangi bir sorun yoktu. Hatta vites geçişleri çok daha pürüzsüz hale geldi. Fakat kırmızı ışıkta ayağım frene tam basıyor ve vites D konumunda iken şanzımandan gelen bir titreme hasıl oldu. Direksiyonda hissettiğim bir titreme bu. Şanzıman yağı ve filtresi değişimi Öncesinde kesinlikle yoktu bu titreme. Net olarak bunu söyleyebilirim.
Yetkili Servis ürünü olan şanzıman yağının kodu ile benim almış ve şanzımana koydurmuş olduğum febi marka şanzıman yağının kodları tam olarak birbirleri ile aynı ( G055 529 A2) Zaten yağın seviyesinde bir eksiklik olsa ve ya yanlış bir yağ olsaydı mutlaka vites geçişlerinde bir sorun olurdu. Vuruntulu , sarsıntılı geçiş gibi. Ama dediğim gibi vites geçişleri lokum gibi. Hiçbir sorun yok. Sadece ve sadece rolantide beklerken ve vites D konumunda ayağım frende iken bu titreme oluyor. Şunu de eklemek istiyorum. Bu rolantideki titreme de daima olmuyor. Bazen kırmızı ışıkta beklerken titreme başlıyor ve kesilmiyor. Vitesi N ye aldığımda titreme yok oluyor ama Bazen de aynı yol şartlarında kırmızıda beklerken ve vites D konumunda ayağım frendeyken titreme falan olmuyor. Sebebini anlayamadım. Benzer sorunu yaşayan oldu mu acaba? Olduysa nasıl çözdü. Yardımcı olabilecek olan var mıdır?

Hocam öncelikle hoşgeldiniz forumumuza.
Normalde bu tür problemler şanzıman yağından olur. Ne kadar kod olarak doğru olsa da orjinal yağ mutlaka farklı oluyor. Neden bunu söylüyorum, çünkü araç aynı olmasa da ben de otomatik bir araç kullanıyorum. Özellikle ve özellikle orjinal yağ alıyorum. Gerek yurtdışı gerek yurtiçi forumlarında bu özellikle belirtiliyor. Şanzımancı arkadaşlar her ne kadar başka marka model yağ da olur dese de bu yanlış bir hareket olur. Gelelim ikinci konuya. Normalde şanzımanlarda daha önce yağ değişimi olmamışsa yetkili servis yağ değişimi sırasında bilgi verir. Daha önce değişmemişse vuruntu olur diye uyarır. Şu aşamada yapılacak olan yağı boşaltılıp orjinal yağ ile değiştirmek. Ama bu durumda da değişim yapılırken son koyduğunuz yağ içindeki orjinal yağ ile karışmış durumda. Tam manasıyla değişim ancak şanzıman açılınca olacak.
Başka bir fikri olan arkadaş varsa yazar buradan.
Geçmiş olsun.

Hoşbuldum Hocam. Aranızda yeni katıldım. Öncelikle herkese iyi forumlar.
Aracımın şanzıman yağı 58bin km’de iken de (yaklaşık 2 yıl önce) yetkili serviste değiştirildi. 2 yıldır böyle bir sorun olmamıştı. Dediğiniz gibi her ne kadar yağın spesifikasyonları birebir aynı olsa da şanzıman yapısı gereği daha karmaşık olduğu için orjinal yağını istiyor sanırım.
Şöyle de bir durum var. Ben bu son yağ değişiminden sonra yaklaşık 3.000km’dir aracımı kullanıyorum. Viteş geçişleri gayet pürüzsüz. Ne vites artırmalarda ne de küçültmelerde herhangi bir vuruntu,sarsıntılı geçiş tarzı bir sorun yok. Gayet akıcı vites geçişleri. Hadi şanzıman yağ seçiyor diyelim.
E asıl görevi vites artırma ve küçültme olan bu şanzımanın asli görevini yaparken bir problem yaşatması gerekmez mi?
Bu yağ değişiminden sonra aracı orjinal Odis cihazına da bağlattım. Şanzımanda herhangi bir hata var mıdır diye. Hiçbir hata yok şanzımanda. Sadece ve sadece araç rölantide ve vites D ve ya R konumunda iken ve frene tam basıyorken böyle bir kasılma,titreme tarzı bir sorun var. Ve işin garibi bunu daima yapmıyor. Yani bi 50 metre ilerledikten sonra rölantide aynı şartlarda bekliyor iken yapmıyor bu titremeyi mesela. Garip bir durumla karşı karşıya kaldım. Bakalım süreç içerisinde nelerle karşılaşacağım.

Anlattiklariniza bakılarak sadece tamamen araç durduğunda bazen şanzıman ayirmiyor belli ki. Elektronik elfreni vs ayarlarından olabilir mi? Bilemedim

Anlattiklariniza bakılarak sadece tamamen araç durduğunda bazen şanzıman ayirmiyor belli ki. Elektronik elfreni vs ayarlarından olabilir mi? Bilemedim
Valla ben de bilemedim Hocam.
Ankara’da işi sadece Şanzıman olan Tecrübeli bir usta’ya da gösterdim aracı 10 gün önce. Usta önce yol testi yapalım dedi. Yola çıkarken de usta’ya bu titreme sıkıntısını daima yapmadığını, bazen yapıp bazen yapmadığını da dile getirdim. Ayrıca şanzımana konulan yeni yağ’ı da gösterdim. ( 1 litre yağ fazladan aldığım için araçta duruyordu yağ).
Bu işi uzun yıllardır yapıyorum dedi. Benim de tek işim şanzıman ve tamiratını yaptığım her şanzımana Bu marka (Febi) yağı koyuyorum ve hiçbir sorun yaşatmadı dedi. Kendi gözlerimle de gördüm zaten. Dükkan Bmw,Audi,Mercedes,Vw araçlar vardı ve onlarca şanzıman yağı vardı dolaplarda. Hepsi de Febi marka yağ.
Benim yağın spesifikasyonu’nu da kontrol ettirdim. Doğru dedi. Spesifikasyonu G055 529 A2. Yetkili servise de sorduğumda bana bu kodu söyledikleri için bu koda göre yağ araştırıp satın almıştım zaten. Yol testinde bir titreme yapmadı malesef. Yine de lifte alıp bi bakalım dedi. Araç çalışır vaziyette iken lifte kaldırıldı. Direksiyon’da çalışanı vardı, vites geçişleri yaptırdı. Tüm vitesleri geçişini yaptırdı. Manuele de aldırıp yaptırdı bu geçişleri. Bu sırada şanzımanı steteskop tarzı birşeyle dinledi. Herhangi bir sorun yok dedi. şanzımanda en ufak anormal bir ses yok dedi. Bilgisayara bağladı hata bulamadı. Bu şekilde kullanacaksın dedi. Bu şekilde kullanırken bi gün Şanzımanı kucağımıza almayalım ustam deyince de öyle bişey olursa gel beni bul, Ücret almadan ne gerekirse yaparım dedi. Peki usta deyip ayrıldım. Ayrıca O kadar kontrole şuna buna para da almadı usta.
En son bana şanzıman yağı biraz yıpransın. Bi 10-20bin km yap dedi. Usta’nın bu sözünü Sanki yağ yeni olduğu için bunu yapabilir gibi algıladım.
Sonuç olarak bu şekilde kullanmaya devam edeceğim. Herhangi bir güncelleme olursa yine bilgilendiririm.

Hocam bununla geçmiş olsun. Umarım yağ alıştıktan sonra kesilir. Teşekkürler paylaşımınız için.

Herkese Merhaba, Konuyu güncellemek istedim. Şanzıman Yağı’nı ve Şanzıman yağ filtresi’ni 4-5 gün önce yetkili serviste orjinal yağ ve filtre ile değişimini yaptırdım. Fakat konu boyunca bahsettiğim o titreme maalesef bu değişim sonrasında halâ devam ediyor. Servisteki usta’ya sorduğumda ise volant’dan ve ya şanzıman kulağından yapma ihtimali var dedi. Fakat zamanım çok kısıtlı olduğu için o an arıza tespiti yaptıramadım. Titreme’nin kaynağı’nı henüz bulamadım. Ama Usta’nın dedikleri bana çok da mantıklı gelmedi açıkçası. Volant’dan ve ya Şanzıman kulağı’nda bir sorun olsaydı eminim bu titreme,sarsıntı sorununu araç rölantide kırmızı ışıkta beklerken vites D konumunda ve ayağım frene tam basıyorken bir anlığına ayağımı frenden kaldırıp aracı yarım metre- 1 metre civarı ileri yürüttükten sonra o titreme geçmezdi. Fakat bu anlattığımı yaptığımda o titreme kayboluyor. Ve ya Vitesi N konumuna aldığımda yine kayboluyor o titreme. Yani Volant’tan ve ya Şanzıman kulağından kaynaklı bir titreme olsaydı ve ben aracı 1-2 metre ileri aldıktan sonra kesilir o titreme?Velhasıl henüz nokta atışı bir çözüm bulunabilmiş değil. @Korfirak arkadaşım araç tamamen durduğunda şanzımanın bazen ayıramadığını ve bu yüzden bu titreme sorununu yaşayabileceğimden bahsetmiştiniz. Sorunun bundan kaynaklı olabileceğini kabul ettiğimizi varsayarsak nasıl bir çözüm bulunabilir acaba? Farklı çözüm yolu fikirlerine açığım.

Hocam selam tekrardan. Ancak müsait olabildim yazmaya. Yağ da orjinal değiştiğine göre yazılımsal olabilir mi. Bu konu ile ilgili birşey diyen oldu mu acaba. Bazen servisler yazılım güncellemesi bilgisini duyuruyorlar. Böyle bir duyum alırsanız yazılım güncellemesi yapalım. Zor birşey değil maliyeti nedir bilemem belki ücretsiz bile yaparlar. Şanzımanı açmak meşakkatli ve kayda değer bir ücret alırlar. Belki eskisinden daha kötü hale gelir bilemiyorum. O yüzden buraya şanzıman açılması ile ilgili birşey yazmıyorum.

Merhaba Hocam. Yazılımsal bir sorundan kimse bahsetmedi. Hatta şunu da söyleyeyim. Benim aracın şanzıman yağı ve filtre değişimini ilk yaptırdığım yerde ( Febi marka şanzıman yağı ile) bu değişimlerden sonra temel ayar ve yol adaptasyonu gerek olunmadığı bilgisini yetkili servisten almış olmama rağmen yine de yaptırmıştım bu işlemi. Belki düzelme olur diye. Fakat bu temel ayar ve yol adaptasyonu işlemlerinin bir faydası olmadı. Sorun devam ediyordu. Yetkili serviste 4-5 gün önce Şanzıman yağı değişiminden sonra mutlaka bir miktar eski yağ kalmıştır şanzımanın içinde. Acaba o eski yağdan dolayı mı yapıyor diye düşünmüyor değilim. Lakin kalsa kalsa 1-1,5 litre yağ kalmıştır içinde. Bu sorunun devam etmesine sebep olur mu emin değilim.
Yetkili servise gittiğimde aracımla ilgili bir aksiyon güncelleme vs var mı diye sormuştum. Yok dediler.
Dediğiniz gibi Şanzımanı açtırmak eskisinden daha sıkıntılı hale getirebilir sistemi. Kaş yapayım derken göz çıkartmayalım. Bu şekilde kullanmaya devam edeceğim bakalım.

Hocam bu şekilde kullanmaya devam edin derim. Pahalı bir Maceraya hiç gerek yok. Gittiği yerekadar gitsin. Arada belki düzelir yağ alışır vs. bilemeyiz. Uzun sürede bir arıza çıkaracağını düşünmüyorum bu problemle.
Tekrar geçmiş olsun.