Cay Motor Kızdırma Bujisi (Hava Kütle Ölçer) Arızası

suleyman9426

Yeni Üye
Önceliklle Merhabalar yaklaşık 1 hafta önce 2015 Model Jetta higline 1.6 Tdı Cay motor araç satın aldım İstanbul'dan aracı aldım izmire dönüşte kızdırma buji ışığı yaktı aracı stop edip çalıştırdım ve söndü izmire geldim ve şehirler arası yol yaparken bazende şehir içi giderken kızdırma buji ışığı tekrar yandı kapatıp açtım aracı ama gitmedi Servise sorduğumda 2017 de emisyon güncellemesi yapılmış hava filtre oraya süzgeç gibi bişey takılmış aracta ışık yanarken herhangi araçta ÇEKİŞ DÜŞÜKLÜĞÜ gibi vs hiçbirşey olmuyor fakat ışık yanıyor bilgisayar taktığımızda hava kütle ölçer arızası veriyor bu sorundan bir türlü kurtulamadım bazı sanayiciler yazılım atılıp düzelir diyorlar fakat bunu neden yakar neden böyle yapar başka çaresi varmıdırı hiç bilmiyorum daha önce başına gelen sorunu halleden var ise yol gösterirse çok mutlu olurum Teşekükkürler.

Ekli dosyalar

• WhatsApp Görsel 2024-11-03 saat 01.34.39_8a920d25.jpg
    WhatsApp Görsel 2024-11-03 saat 01.34.39_8a920d25.jpg
    61.1 KB · Görüntüleme: 4
  • WhatsApp Görsel 2024-11-03 saat 01.40.55_ef5faa46.jpg
    WhatsApp Görsel 2024-11-03 saat 01.40.55_ef5faa46.jpg
    387.6 KB · Görüntüleme: 4
Merhabalar,
CAY motor 1.6 TDI’larda epey görülen bir arıza senaryosu ve büyük ihtimalle yazılımsal değil, sensör ve emisyon modifikasyonu ile ilgili. Sana adım adım özetleyeyim:

Arıza ışığının yanma sebebi
Kızdırma buji ışığı bu motorlarda yalnızca bujilerle ilgili değil; motor yönetim sistemi ciddi bir hata gördüğünde (özellikle enjeksiyon, turbo, EGR, MAF sensörü) de yanabiliyor.
Senin araçta bilgisayar “hava kütle ölçer (MAF) arızası” vermiş.
2017’de yapılan emisyon güncellemesinde (EA189 dizel skandalı sonrası) hava filtresi kutusuna doğru, MAF sensörünün önüne ince tel süzgeç (flow straightener) ekleniyor.

Amaç: hava akışını düzgünleştirip NOx emisyonunu azaltmak.
Sonuç: bazı araçlarda MAF sensörü okumasını bozuyor ve hata kodu oluşuyor.

Belirtilerin analizi
Çekiş düşüklüğü yok: Bu, MAF sensörünün tamamen ölmediğini, ama ölçüm sapması olduğunu gösteriyor.
Hata stop–çalıştır ile geçebiliyor: Bu, ECU’nun “intermittent” (aralıklı) hata gördüğünü gösterir.
Şehir içi + uzun yolda tekrarlaması: Genelde belli hava sıcaklığı, nem veya yük koşullarında MAF okuması sınır dışına çıkıyor.

Çözüm yolları
MAF sensörü temizliği
Orijinal MAF cleaner sprey ile (balata spreyi değil!) dikkatli şekilde temizlenir.
Emisyon güncellemesi sonrası takılan süzgeç telinde yağ/toz varsa o da temizlenmeli.

MAF sensörü değişimi
Eğer temizlik fayda etmezse, orijinal Bosch/Siemens sensör ile değişim yapılmalı.
Yan sanayi çoğu zaman aynı sorunu devam ettiriyor.
Emisyon modifikasyon parçasının çıkarılması
Bu parça söküldüğünde hata genellikle kesiliyor. Ama resmî olarak bu, emisyon modifikasyonunun iptali olur ve yetkili servis garantili araçlarda yapmaz.

Yazılım güncellemesi
Bazı özel servisler, emisyon sonrası yazılımı eski haline çevirip MAF toleranslarını eski değerine getiriyor.
Bu, sorunu yazılımsal olarak çözüyor ama yine emisyon modunun iptali anlamına gelir.

İlk adım: MAF sensörü + süzgeç parçasını temizlet (özel VW ustası, 15–20 dk iş).
İkinci adım: Temizlik fayda etmezse, orijinal sensör ile değiştir.
Sorun devam ederse, emisyon sonrası yazılım/ek parça iptali düşünebilirsin, ama bu resmi olarak tavsiye edilmez.