1.2 Tsi Soğuk Motorla Kalkışta Titreme

Merhaba, 2 ay önce ikinci el 2014 polo 1.2 tsi satın aldım. Daha öncesinde aile aracimiz olan 2011 1.4 atmosferik polo kullanmistim.

1.4'e göre, 1.2 Tsi'nin soğuk çalışma performansını gozlemlerken bazi seyler dikkatimi çekti. Daha önce 1.4 alti hacimde araba kullanmadim.

Sabah calistiriyorum, sistemin yağlanmasini bekleyip, 40 saniye sonra kalkis yapiyorum.
1. Veya 2. Viteste yavas yavas yol alirken hafif titreme/silkeleme farkediyordum. Yani devri yavas yavas yukseltirken 2000 devire yaklaşırken araç, hafif gaz kesikligi hissediyorum. Bunu 1-2 dk sonra tekrar deneyince olmuyor böyle bir şey.

Motorun soğuk calisma karakteristiği ile mi alakalı?
Chat gpt'ye sordum, bazi bilgiler verdi. Motorun soğukken yapısı böyle dedi. Doğru mu? Bu konuda yalniz degilimdir umarim var mi bunu yaşayan sabahlari?

Ayrica bugun ilk defa şunu yaşadım;

Kontagi yarim tur cevirdim, 10 saniye bekledim, yakit motora ulaştı, calistirdigim anda devir 300lere düştü, stop etcek sandım, sonra kendi kendine toparladi ve 1200-1000-800 olarak normale döndü.

Arac 140bin km
Triger, buji,bobin, yağ filtresi, baski balita gibi ağır bakimlarini yaptirdim. Bogaz kelebeginden emin değilim. Subaplarda kurum var mi bilmiyorum.

Herkes yaşıyor mu bunlari? Küçük hacimli motorun doğası mi böyle? Chat gpt nin soyledikleri doğru mu?

Ekli dosyalar

• Screenshot_20251124_172247_ChatGPT.jpg
    Screenshot_20251124_172247_ChatGPT.jpg
    229.9 KB · Görüntüleme: 6
  • Screenshot_20251124_172258_ChatGPT.jpg
    Screenshot_20251124_172258_ChatGPT.jpg
    193.7 KB · Görüntüleme: 7
  • Screenshot_20251124_172308_ChatGPT.jpg
    Screenshot_20251124_172308_ChatGPT.jpg
    225.5 KB · Görüntüleme: 6
  • Screenshot_20251124_172314_ChatGPT.jpg
    Screenshot_20251124_172314_ChatGPT.jpg
    188.2 KB · Görüntüleme: 5
  • Screenshot_20251124_172324_ChatGPT.jpg
    Screenshot_20251124_172324_ChatGPT.jpg
    188 KB · Görüntüleme: 3
  • Screenshot_20251124_172340_ChatGPT.jpg
    Screenshot_20251124_172340_ChatGPT.jpg
    191.3 KB · Görüntüleme: 3
  • Screenshot_20251124_172347_ChatGPT.jpg
    Screenshot_20251124_172347_ChatGPT.jpg
    202.8 KB · Görüntüleme: 6
Hocam selam, bu tür durumları paylaşan arkadaşlarım var. Ben de yavaş yavaş kanaat getiriyorum düşük hacimli motorların bu davranışları karakteristik olduğuna. Bu olay hemen hemen hep aynı seyrinde ise kurcalatma derim. Yok farklı olaylar başlarsa o zaman baktırın. İyi forumlar.

Hocam selam, bu tür durumları paylaşan arkadaşlarım var. Ben de yavaş yavaş kanaat getiriyorum düşük hacimli motorların bu davranışları karakteristik olduğuna. Bu olay hemen hemen hep aynı seyrinde ise kurcalatma derim. Yok farklı olaylar başlarsa o zaman baktırın. İyi forumlar.
Anladım. Öyleyse fazla kurcalamayacagim. Mesela 1.4 motor da cok sesli çalışıyor, her motorun kendine özgü davranışı farklı. Araci ikinci el aldığım için merak etmiştim teşekkür ederim

Hocam genelde ses işi insanı çıldırtır. Farklı semptomlara sebep olmuyorsa karakteristik diyoruz genel itibari ile. Araç motor hacmi büyüdükçe yaktığı yakıt miktarı ile hava karışımı (patlama esnasında) farklı oluyor. Dolayısıyla sesli çalışması normaldir.

Hocam merhaba bende de 2014 1.2 tsi polo otomatik var. Sbaahları ilk soğuk çalıştırmada 1200 devir ile titireşimli başlıyor. 30 saniye boyunca 1200 devirde kaliyor ve bu süre boyunca da motor ışığı yanıp yanıp sönüyor. 30 saniye sonra hersey normale dönüyor. Ek olarak senin yaşadığın titreme/silkeleme ve gaz kesme olayı bende de vardı. Sakaryadaki ustama götürdüm. Şunu söyledi; 1.2 tsi gibi küçük motorlarda turbo desteği olduğunda buji ve ateşleme bobinin orjinal olması ve 140 bin km ye kadar mutlaka değişimi olması gerektiğini söyledi. Benim arabada atesleme bobini ve bujileri değişti. Şuanda titreme silkeleme, gaz kesikliği derdim kalmadı. Bu problemlerin en büyük nedeni buji ve ateşleme bobini.
En başta yazdığım soğuk çalıştırma esnasında yasanan 1200 devirde moto ariza ışığını yanıp sönmesi ile ilgili yorumu olan varsa sevinirim.

Hocam benim ilk kalkistaki titreme şanzıman veya volandan kaynakli diye düşünüyorum çünkü 1km ilerleyip tekrar deneyince olmuyor. O 1 km içinde şanzıman sistemi ve yağı ideal sıcaklığa yaklaşınca titreme kesiliyor. Normal bakıyorum. Buji ve bobinleri ngk kullanıyorum. Buji bobin degisiminden sonra tek fark ettigim şey, isiklarda beklerken cok hafif hafif dizimde titresim hissediyorum. 15 saniyede bir falan oluyor. Hiç ışık yanmıyor bu yüzden gostermedim. Ama orjinal buji ve bobinin gercekten farkı vardir fark ediyorum haklisiniz. Alıştım kullanıyorum böyle.

Sizin probleme gelince, ayni durum havalar isindigindan beri bende de var. Sabahları 30 saniye boyunca 1200-1000-900-800 devirleri goruyorum sesli calisarak başlıyor sonra geçiyor. Hava sogukken bu kadar sık yapmiyordu. Havanin yogunlugu dusuyor sicak günlerde ben buna bağlıyorum. Hava yoğunluğu dustugunden dolayı maf (veya map) sensörü daha yuksek devir istiyor olabilir. Ama bende arıza ışığı yanmıyor. Maf ve map sensorlerinize baktirmanizi tavsiye ederim.

Bu arada bendeki problemde direkt olarak Start-Stop hatası da alıyorum ben. Ne zaman ilk çalıştırmada 1200-1000-800 yapsa hem start-stop hem de motor arıza ışığının yanıp sönmesi durumu ortaya çıkıyor. 1200 devir başlangıcı sanırım COLD START olarak tanımlanıyor. Ancak start-stop hatası ile motor arıza ışığının yanıp sönmesini henüz bende çözemedim. Dediğiniz sensöre ilk fırsatta baktıracağım.

Merhaba, bahsettiğim arızanın videosu bu ateşleme bobini değişimi işe yaradı sandım ama yaramamış gibi görünüyor. Var mıdır bunun neden olduğunu bilen ya da daha önce yaşayan. İlk çalıştırma sonrası 1200-1000-800 devir yapıyor. Ancak o süreçte (30 saniye boyunca) arıza ışığı da yanıyor. 30 saniye sonra arıza ışığı sönüyor ve araçta arıza kaydı olmuyor.

Ekli dosyalar

hocam siz çözebildiniz mi sorunu? bu devirin normal seyrine gelmesi esnasında ciddi titreme de yaşıyor musunuz? bana ikaz ışığını yakıp söndürdüğü bi iki defa oldu ama sabit titreme yaşıyorum ve can sıkıcı. eskiden yoktu böyle bi şey. ara ara olmaya başladı şimdi her sabah banko oluyor

Hocalarim instagramda vagbilgi isminde bir sayfa var. Oraya ben aklimdaki sorulari sorunca cevap veriyorlar. İsterseniz telefonla arayip sorun veya gidip baktirin iyi bir yere benziyor.

Ve bence ariza isiginin yanip sonmesinin nedeni aracin rolantiyi ayarlamakta, hava yakt karisimini ayarlamakta zorlanmasini gösterebilir. Zorlaniyor bunu ayarlamakta, hatta hesapladigindan fazla yakit yakıyor da olabilir o yüzden yakiyor olabilir. Sensorlerden kaynaklidir. Sonuç olarak rolantiyi 700devirlere dusurunce ariza ışığı sönüyor ben böyle yorumladim